2

май

ribbon

Бургаски депутат прекроява Закона за етажната собственост

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Собственик или наемател на апартамент, който не е плащал над 3 месеца входните такси, да бъде лишен от право на глас при вземането на решения на общото събрание на етажната собственост докато не се издължи или не разсрочи борчовете си. Това предложи бургаският депутат от “Атака” Николай Пехливанов, който внесе в проект за промени на Закона за управление на етажната собственост.

Според бившия ексшеф на Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас и бивш собственик и управител на Green Life Property Development – компания за ваканционни селища с проекти в Созопол, Банско и Пампорово: “Мярката може би ще се стори твърде строга за някои, но смятам, че е дошло крайно време да вземем решителни мерки, за да пресечем безхаберието при управлението на етажната собственост“

Според депутата е “Крайно време е собствениците да разберат, че са отговорни не само за имота до входната си врата, а за цяла сграда. Ð’ противен случай страдат изрядните собственици, които не могат да предприемат мерки за подобряване състоянието на сградите. Сградният фонд у нас е в окаяно състояние, и не можем да чакаме да се случи някой инцидент, за да предприемем категорични действия.”

Пехливанов смята още, че домоуправителят – професионален или съсед, трябва да подлежи на административен и финансов контрол. Според него проблемите в управлението на етажната собственост са в това, че домоуправителите търсят начин да се справят с неизрядните платци, а собствениците от своя страна подозират домоуправителите, че злоупотребяват със събраните общи средства.

Сред предлаганите от депутата поправки е задължението на инвеститора да назначава временен домоуправител при въвеждането в експлоатация на съответната сграда.


Подобни публикации