26

окт

ribbon

Видин май ще се уреди с университет

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Във Видин трябва да се изгради филиал на Софийския университет и градът да се превърне в университетски център, какъвто заслужава да бъде. Това обяви министърът на образованието и науката Сергей Игнатов при посещението в родния си град, където участва в тържествата, посветени на празника на града – Димитровден, съобщи Mediapool.bg.

Игнатов прогнозира, че проектът за филиала във Видин ще премине лесно през Националната агенцията за оценяване и акредитация и изграждането му ще доведе и други университетски структури в града. Преди години имаше постъпили искания за разкриване на частен Евро-швейцарски университет във Видин, но му беше отказана акредитация.
Сергей Игнатов бил говорил по темата и с премиера Бойко Борисов, който разрешил да се започне процедурата за акредитация. Игнатов даде за пример създадения преди години филиал в Благоевград, който сега е университет с претенции за международен център.
“Вероятно ще бъде създаден филиал на историко-филологически факултет или хуманитарен“, поясни Игнатов, без обаче да посочи кое точно налага разкриването на нов университет.
В мандата на ГЕРБ беше дадена зелена светлина и за друг екзотичен проект – Европейския политехнически университет в Перник. Преди местните избори миналата година пък депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обеща да има университет в Лом, ако в града гласуват за нейната партия.


Подобни публикации