24

окт

ribbon

Вдигат издръжката на учениците

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

20 милиона лева повече за образование да бъдат отделени в следващия бюджет – затова се договорили синдиката на учителите към КНСБ и управляващите по време на днешното заседание на МС. Предложението обаче трябва да бъде одобрено от образователната и бюджетната комисии в парламента.

„Надяваме се, че депутатите ще се съобразят с нашите договорености да се отпуснат още 20 млн. лева за повишаване на единния разходен стандарт в средното образование и заедно с предвидените вече 80 млн. лева да имаме общо около 100 млн. лева за единния разходен стандарт плюс около 25 млн. лева целеви средства за осигуряване целодневната организация на работа на 1,3 и 4 клас и обезпечаването на средства на 5-годишните и 6-годишните деца в детските градини”, обясни Янка Такева от синдиката на брифинг в Министерски съвет след правителственото заседание.
Тя добави, че сме се договорили в бюджета да има увеличение на средствата, които се дават на всеки ученик от 1 до 12 клас, за да може учебните заведения да се посрещнат основните си нужди и потребности от основни ремонти.
По думите на Такева синдикатът ще настоява всички средства за увеличаване на единния разходен стандарт да отидат за заплати в детските градини и училищата. Тя увери, че преходите по Бюджет 2013 както и връщането на някои придобивки в образованието, които те са имали, но са им били отнети от Тройната коалиция, ще продължат.


Подобни публикации