27

дек

ribbon

Българо-руска-английска Коледа направиха ученици от Руската

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Весела и любопитна българо-руска-английска Коледа представиха пред преподаватели и съученици участниците в няколко училищни клуба по програма „УСПЕХ“ от Гимназията за чужди езици „В. Левски“ в Бургас. Инициативата бе на клуб „Приятели на Англия“, ръководен от Веса Михайлова. Нейните възпитаници запознаха гостите с българските традици и обреди, а учениците от клуб „Мой русский мир“ – със стародавните руски обичаи.

Те онагледиха рождественкия дух в Русия с цитати от знаменити руски поети и разказаха за любопитните коледни традиции – как момичетата са гадаели за избраника на сърцето си и как между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.

Акцент на празника бе специалният гост Лин Бейли – англичанка, която от няколко години живее край Бургас. Нейната презентация бе предшествана от любопитна викторина за коледните традици на Острова, като не липсваха и награди за най-знаещите.
Поне според легендите, още през 521г. крал Артур организирал в Йорк “веселба с шутове, пътуващи музиканти, арфисти, фокусници и танцьори”. Историческата наука твърди, че празнуването на Коледа на Албиона започва почти в самия край на VI век, след приемането на християнството по тези земи. Празникът обаче добива своята пищност по време на кралица Виктория. Коледната елха става популярна заради нейния съпруг – принц Алберт, който я е донесъл от родната си Германия в средата на XIX век.
Ð’ Англия задължително на коледната трапеза се поставят пълнена пуйка и коледен пудинг. Пудингът обаче толкова много е еволюирал, че почти е изгубил първоначалните си съставки. И ако сега се прави за десерт, то през XIV век е бил основно ястие с месо – сварено говеждо или овнешко, овкусено със стафиди, касис, сини сливи, вино и подправки, разказа г-жа Бейли.
Специално за гостуването си в Руската гимназия тя бе направила различни английски коледни лакомства и подготвила различни изненади, като коледният крекер, който по традиция трябва да съдържа някаква изненада, подарък и сладкиш.

Тържеството завърши с жизнерадостните изпълнения на танцьорите от клуб „Хороводец“ с ръководител Гергана Нисторова, а по стара българска традиция гости и ученици бяха сурвакани за здраве и късмет.


Подобни публикации