12

май

ribbon

Тракийска колесница идва в Бургас

Регионалният бургаски музей отново участва в Нощта на музеите

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Макет на уникалната тракийска колесница, открита край с. Караново, ще гостува в Археологическия музей в Бургас. Това е второто показване на експоната след гастрола му в столицата. Изложбата е под наслов “Блясъкът на вечността”, В рамките на проекта по запазване на находката е изработен макетът и консервирана и реставрирана апликацията на античната кола, която е комбинация от 3 различни материала.

Изложбата е част от проявите на Регионалния музей, посветени на международната Нощ на музеите – 14 май, обяви н.с. Цоня Дражева, директор на РБМ. В Природонаучния музей посетителите ще могат да видят богатата орнитоложка колекция, в която са показани много изчезнали видове, които са в Червената книга на света и Европа. Посетителите могат да видят и „Вълшебният свят на камъка”, обогатен и с нови видове.

В Историческия музей ще може да се види експозиция, посветена на Освобождението на България и за фамилия Лермонтови, както и оригинални вещи – броеницата, манерката, дървената купа на опълченеца Димитър Казасов, който участва във всички боеве на Българското опълчение и после се заселва в Бургас. Етнографската сбирка на РБМ ще покаже обичая “Седянка” в Нощта на музеите. За всички посетители входът в четрите музей ще бъде безплатен на 14 май в часовете от 17.00 до 00.00.


Подобни публикации