12

май

ribbon

Бъдещи медсестри отбелязаха Деня на сестринството

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Преподаватели и студенти от специалност „Медицинска сестра” към бургаския университет ”Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” отбелязаха Международния ден на сестринството. На всички студенти доц. Петранка Пипева, зам.-ректор по учебната дейност пожела творчески успехи в профеисоналното израстване на тази толкова хуманна професия.

Представени бяха интересни факти в дългата история на сестринството от д-р  Галина Терзиева, а бъдещи професионалисти по здравни грижи  презентирахаа своите знания, както и изработени от тях брошури за сестрински грижи в различни направления за предпазване, утвърждаване и съхранение на човешкото здраве.

От 2008 г. обучението на медицински сестри се провежда във Факултета по обществени науки на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Обучението на студентите е в съответствие с единните държавни изисквания и съчетава традициите на сестринското образование в страната с високите европейски и световни стандарти за качествени медицински и здравни грижи.

На12 май през 1820 г. е родена Флорънс Найтингеил-жената, която основава модерното сестринство, съобразено с медицинската наука. Като първа светска медицинска сестра тя напълно променя професията, изпълнявана до тогава от необучени жени или милосърдни монахини и я превръща в уважавана и престижна.

През 1965 г. Международният съвет на медицинските сестри обявява официално 12 май като Ден на сестринството. В България първото сестринско училище е открито през 1900 г. от Софийското дружество на Червен кръст. В Бургас обучението на медицински сестри започва през учебната 1950/1951 г.


Подобни публикации