12

май

ribbon

“Нашата полиция” ни е следила 30 000 пъти в Мрежата без разрешение

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Близо 30 хиляди пъти МВР е следило трафичните данни на граждани без съдебно разрешение през миналата година. След промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) всички интернет доставчици се задължиха да пазят данните за клиентите си по 1 година. Това става ясно от доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, обяви в четвъртък новият й ротационен председател Христо Бисеров.

По думите на депутата, цитирани от Дарик,  през първите четири месеца на 2010 година преди поправката на ЗЕС разрешенията за следене в мрежата са били 2700, а след това – за 8 месеца, нарастват до 50 хиляди.

“За две години имаме три пъти нарастване на специалните разузнавателни средства. Няма как това да бъде обяснено просто със засилване на борбата с престъпността. Да не говорим какви пари струва това на данъкоплатците”, коментира Бисеров.

По данни на подкомисията 5763-ма са следените и подслушвани българи от април 2010 г. до април 2011 г. За тях съдът е издал 15 864 разрешения за използване на СРС, като около 80% са били за подслушване. Едва 3388 са послужили като доказателства за извършени престъпления. Не е известно колко от тях са използвани в съда. 142 пъти МВР шефът Цветан Цветанов е давал разрешения за прилагане на СРС без съдебна санкция.


Подобни публикации