8

фев

ribbon

Прочут пианист гостува в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Ð’ Бургас ще гостува пианистът Атанас Куртев – академик, професор по пиано в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров”-София, доктор по музика. Той ще проведе майсторски курс с ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. П. Владигеров”, както и с ученици от други градове в дните от 14 до 16 февруари.

Академик Куртев ще бъде посрещнат в зала „Петя Дубарова” в културен комплекс „Морско казино” от 12 часа на 14. 02., където високият гост ще изнесе концерт с музика от Фредерик Шопен и Александър Скрябин. Гостуването на академик Куртев е събитие за Бургас, което свидетелства за вниманието на големия музикант към развитието на музикалната култура в региона.
След заслугите на академик Андрей Стоянов, Атанас Куртев е вторият академик в историята на българската клавирна школа. Той има над 950 сценични изяви, от тях над сто като солист на симфонични оркестри в България и в 18 европейски страни, в Средна Азия, Турция и Япония, сред които и в Голямата зала на Берлинска филхармония, в залите на Московска консерватория “П.И.Чайковски“, на Петербургска филхармония и Императорска капела, във Виенската зала „Й.Брамс“, в Токийската зала „Топан“ и т.н. С негови клавирни изпълнения са издадени три грамофонни плочи, четири компактдиска, седем телевизионни филма-рецитали. Осъществил е над сто аудио и видео записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия и в чужбина, в това число и над 40 премиерни изпълнения.


Подобни публикации