8

фев

ribbon

Супер-мартеници направиха музейни работници в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Майсторите на мартеници тази година ще имат сериозна конкуренция в лицето на екипа на Природонаучния музей в Бургас с директор Светла Далакчиева. Те са изработили собственоръчно уникални мартеници-гривни, които могат да се видят и купят в сградата на ул „Фотинов” № 30.

Освен традиционните конци в бяло и червено за здраве и благоденствие, при изработването на традиционния мартенски символ са използвали камъни и минерали – розов кварц, планински кристал, корал, коралит, тюркоаз, аквамарин, тигрово око, соколово око, различни разновидности на ахата и много други.
Защитата на човек от зли сили нараства многократно, тъй като много от камъните имат особено въздействие – например аметистът предпазва от пиянство и влияе благоприятно на семейните отношения, планинският кристал и корнеолът дават здраве и сила, тигровото око защитава от лоши очи и уроки.
Идеята не е да се реализира печалба /изделията се предлагат срещу скромните 50 стотинки/, а да се популяризира това прекрасно място, искаме повече бургазлии и гости на града да се радват на колекциите, с които разполагаме, казва Светла Далакчиева. Затова мартениците са в опаковки с логото на Регионалния исторически музей.


Подобни публикации