28

фев

ribbon

Най-добър филм – “Речта на краля”

Колин Фърт и Натали Портман с “Оскар” за главни роли

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Филмът за заекващия крал Джордж VI “Речта на краля” взе “Оскар” за най-добър филм на тазгодишната церемония по връчването на престижните награди в Холивуд. Продукцията спечели и наградата за най-добър режисьор на англичанина Том Хупър. Отличията бяха връчени на екипа от Стивън Спилбърг. Колин Фърт пък грабна “Оскар” за Най-добра главна мъжка роля в “Речта на краля”.

“Генезис” събра оскарите в 4 категории – за оператор , визуални ефекти, редактиране и миксиране на звук. “Боецът”, номиниран в 7 категории, получи 2 оскара, а “Играта на играчките” се пребори в две от пет категории. Отличието за най-добра главна женска роля отиде при Натали Портман за участието й в драмата “Черният лебед”.

Том Ханкс откри раздаването на наградите. Актьорът връчи отличията за сценография и оператор съответно на филмите “Алиса в страната на чудесата” и “Генезис”.

Живата легенда Кърк Дъглас връчи наградата за поддържаща женска роля на актрисата Мелиса Лио за изявата й в “Боецът”. Колегата й от филма Крисчън Бейл обра овациите в същата категория при мъжете.

Статуетката “Оскар” за най-добър адаптиран сценарий отиде при “Социална мрежа”, а отличието за най-добър оригинален сценарий спечели “Речта на краля”.

Наградата за анимационен филм грабна “Играта на играчките” 3.

Според Академията, най-добрият чуждестранен филм тази година е датският “Ð’ по-добър свят”. Наградата за грим отиде при “Човекът-вълк”.

Водещи на церемонията бяха Ан Хатауей и Джеймс Франко.


Подобни публикации