27

фев

ribbon

За 58% от българите икономическото положение е “непоносимо”

Недоволните от управлението на държавата стават все повече

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов надвишават позитивните. Това сочат данните от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от екип на Институт “Отворено общество” в началото на февруари. Представеното изследване “Динамика на общественото мнение в условията на икономическа криза” проследява въздействието на кризата върху различните социални групи, както и динамиката на икономическите и политически нагласи в обществото.

Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов (41 на сто) надвишават позитивните (36 процента от анкетираните). От октомври 2009 година броят на хората, които дават негативни оценки, се е увеличил от 16 % на 41 %. Над половината от запитаните – 52 процента – смятат, че правителството действа хаотично. Според 24 процента управляващите имат ясни позиции и действат организирано и целенасочено.

Оценките, че по времето на Бойко Борисов България се развива към по-лошо, нарастват от 32% преди година, до 41% сега. През март 2010 г. 41% от запитаните са отговорили, че страната начело с Борисов се развива към по-добро, докато сега такава оценка споделят 36%. Ако тази неделя има парламентарни избори, 28% биха гласували за ГЕРБ, при 33% през март 2010 г. и 38% през октомври 2009 г.

Спадът на ГЕРБ с 10 пункта за година и половина управление не води до увеличаване на подкрепата за останалите партии в страната. Ефектът се свежда до нарастване на броя на заявилите, че няма да гласуват – от 37 на 42 на сто, сочат данните от изследването.

За този период Коалиция за България запазва 12% подкрепа, ДПС и “Атака” падат от 6% на 3%, Синята коалиция качва от 3% през октомври 2009 г. до 5% през март 2010 г. и февруари 2011 г.

Мнозинството български граждани определят икономическата ситуация в страната като лоша, но с тенденция към подобряване, а всеки втори е по един или друг начин засегнат от кризата. Кризата влияе най-силно върху трудовия пазар под формата на загуба на доходи и работни места. Най-зле са хората на средна възраст (до 2/3 от анкетираните), а най-малко засегнати са тези над 60 години.

58% от анкетираните определят положението в страната като “непоносимо” и смятат, че икономическата ситуация се е вложила през изминалата година. Хората, които са отговорили, че положението в страната в момента е непоносимо, са предимно тези над 45 годишна възраст, с по – ниско образование, с по – ниски доходи и сред етнически малцинства и главно сред представителите на опозиционните партии.

90 % от представителите на ДПС определят положението в страната като непоносимо. Симпатизантите на “Атака” и ДПС заявяват най-често, че кризата лично ги е засегнала.

Продължават да нарастват, обаче, позитивните очаквания за икономическото развитие на страната. За последните две години броят на хората, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца се е увеличил трикратно – от 9% на 28%, докато делът на очакващите по-нататъшно влошаване е намалял почти двойно – от 55% на 30%.

Забелязва се тенденция на постепенно нарастване на дела на тези, които смятат, че има подобрение на ситуацията (повишението на дела им е от 6 на 13 процента) и постепенно намаляване на тези, които смятат, че икономиката продължава да се влошава (от 39 на 31 процента).

Доверието в стабилността на финансовата и банковата система остава високо. Мнозинството от анкетираните не одобряват евентуална смяна на българския лев с еврото – 45% на 34%.

Oбществото категорично смята, че са необходими специални мерки от страна на държавата за противодействие на кризата, но остава разделено в отношението си към конкретните антикризисни мерки на правителството.

По-голямата част (57 процента) от хората изразяват категорично несъгласие със закриването на болниците в малките населени места, дори и в случаите, когато те не отговарят на стандартите.


Подобни публикации