28

фев

ribbon

Половината младежи в селата са безработни, в градовете – всеки трети

Публикувано в: България;
От: pointburgas

23% от младите хора са безработни, като от тях 18% са временно безработни, а 5% са трайно обезкуражени. Това сочат данните от социологическо проучване на “Афис”. Най-силно изразена е младежката безработица в селата. Там 58% от младите между 18 и 35 години споделят, че нямат работа. Ð’ градовете всеки трети млад човек не работи. Най-големи възможности за работа предлага столицата и там отчетените стойности са най-ниски на фона на цялата страна.

Структурата на безработицата сред младите в България показва, че 34% от хората с основно образование са безработни, всеки четвърти млад човек със завършено средно специално или средно гимназиално образование също е безработен. Същевременно расте броят на младежите, които финансово не смогват да завършат по-високо образование. 17% от висшистите също не работят.

Младежката безработица при мъжете е малко по-ниска от тази при жените, които от своя страна имат по-голямо желание да придобиват допълнителна квалификация. Всеки пети се занимава с дейности, различни от придобитата квалификация.

Сравнението на данните за периода от 2005 до 2009 г. показва тенденция към намаляване на безработицата. След 2009 г. се наблюдава рязък скок на хората без работа.


Подобни публикации