8

мар

ribbon

Момчил Инджов написа на португалски книга за Дилма Русеф

Първата книга на журналиста с премиера в Бразилия във вторник

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Известният журналист-международник от в. “24 часа” Момчил Инджов написа първата си книга. Тя е в съавторство с Жамил Шаде от в. “Естаду де Сао Паулу”. Изданието със заглавие “Русеф: историята на едно българско семейство, белязана от изгнанието , комунизма и президентството на Бразилия”, ще бъде представено официално на 15 март в Сао Паулу в най-голямата книжарница на третия по големина град на планетата.

В книгата се описва историята на новоизбраната бразилска президентка Дилма Русеф и нейния полубрат в България Любен Русев. Двамата така и не се видяха приживе, но нашият автор, както отбелязва бразилската преса, е единственият журналист в света, говорил на четири очи и с двамата. С Дилма още през 2006 година, когато тя му даде първото си интервю за българка медия и загатна намеренията си за участие в президентсите избори, и с Любен приблизительно по същото време, но в София. Впрочем, Момчил Инджов е и първият български журналист, когото Дилма прие на личен разговор в навечерието на президентските избори в Бразилия. Това стана в южния град Порту Алегре през есента на 2010 година и интервюто бе публикувано във в. «24 часа».
Документалната книга разказва за рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев – бащата на Дилма. Проследен е животът на първородните му син и дъщеря, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща емигрант и социалдемократическите си възгледи.
Автор на предговора е не кой да е, а депутатът Фернанду Габейра, прочул се с участието си в отвличането на посланика на САЩ в Бразилия през 1969 г. Някогашен съратник на Дилма, днес той е неин политически противник, но признава заслугите й в борбата срещу диктатурата.
Куриозното е, че първата си книга Момчил Инджов написа на португалски език, който той владее на университетско равнище. И понеже е полиглот, шеговито споделя: “Следващата ще е на урду или гуарани, стига да се появи подобен повод и там, където се говорят тези езици”.
Очаква се по време на посещението на Дилма Русев в България през есента тази книга да бъда издадена и на български език.

На снимката българският журналист с легендарния футболист Роберто Ривелиньо – Бразилия, 2010г.


Подобни публикации