8

мар

ribbon

Крият цигарите в магазините

В българските филми няма да се пуши, ако ги спонсорира държавата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Излагането на тютюневите изделия в магазините ще бъде забранено през 2013 година. Това предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за периода 2011-2015 година. В нея са включени поредица от мерки, целящи ограничаване на тютюнопушенето,

Програмата предстои да бъде одобрена от Министерския съвет и все още не е ясно колко ще струва. Като основна цел до 2015 година здравните власти залагат намаляване на тютюнопушенето сред населението с 10% спрямо 2010 година. В момента пушачите съставляват 38.8% от българското население над 15 години.

В проекта на здравното министерство се предвижда през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините и будките. В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини. Забраната на цигари по витрините беше подкрепена единодушно от депутатите на първо четене през юли миналата година, но така и не беше посочен срок за въвеждането й заради сключените дългосрочни договори за реклама от страна на търговските обекти.

Като рестриктивна мярка се обмисля и забраната на спонсорството на социални дейности от лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия.

В програмата е заложена и амбициозната задача да се ограничи тютюнопушенето в българските филми и предавания.


Подобни публикации