7

юни

ribbon

“Зеленият” фестивал провокира бургазлии

Публикувано в: България;
От: pointburgas

С рекорден брой посетители и при изключителен интерес премина двудневния Първи бургаски зелен фестивал, който се проведе в рамките на Зелените дни в Бургас. И през двата дни потокът от хора по алеята до „Охлюва” в Морската градина не спираше и щандовете бяха заобиколени от хора.

Основните призиви на инициаторите на фестивала към бургазлии бяха да се хранят по-здравословно и да внимават какво пише по етикетите, да пестят енергия и вода в домакинството си, но най-вече да общуват по-често с природата, която зарежда с добра енергия, а общуването с нея прави хората и по-спокойни и по-щастливи.

Мнозина от посетителите си тръгнаха от щандовете със странджански манов мед или с биосертифициран мед от яз. Камчия, с пакетчета от култивирания и много полезен странджански чай, някои си закупиха интересни вълнени ръкоделия – плетива, килими, изящни бижута от природни материали. Ð’

кусният странджански зелник на жените от Звездец и М.Търново свърши за броени минути, а някои дори се върнаха за рецептата му.  Всеки от посетителите намери по нещо за себе си на 20-те щанда на еко-изложението. Най-малките гости пък имаха възможност да се оплескат с текстилни боички, докато си нарисуват торбичка от плат и да си я отнесат вкъщи, за да я използват вместо найлоновата. Други пък рисуваха, оцветяваха или майсториха нещо ефектно от използвани материали, заедно с момичетата от арт-работилницата.

Фестивалът бе съпътстван с много допълнителни събития – в съботния ден гостите имаха възможност да се насладят на невероятния странджански фолклор в изпълнение на Мъжкия хор от Царево, женската група от с. Бръшлян и децата от фолклорната формация при Тракийското дружество – Бургас. На щанда на БДЗП течеше благотворителната разпродажба на снимки „За един Бургаски пеликан” – кампания за събиране на средства за създаване на скулптура на пеликан.

Най-пъстрото събитие бе Карнавалът на биоразнообразието (организиран в партньорство с РИОСВ Бургас), в който се включиха 110 деца от детските градини. Облечени в невероятни костюми на растения, животни и най-вече еко-костюми от отпадни или вече използвани материали, децата проявиха истински героизъм, издържайки до края на спектакъла в изключително горещото време в неделя – Световния ден на околната среда. С много усмивки и настроение, с танци, песни и стихчета, малчуганите зарадваха роднини и преподаватели, събрали се пред „Охлюва”. От сцената децата обещаха да помолят родителите си по-често да ги водят в гората или сред природата, за да се запознаят на живо с цветята и животните, чийто костюми бяха облекли, но най-вече обещаха да ги пазят.

Организаторите от Фондация Биоразнообразие и община Бургас се надяват Първият зелен фестивал да е успял да провокира бургазлии и да ги „запали” за зелената идея, а желанието на всички участници в него е той да стане традиционен и да се организира и пролет и есен.


Подобни публикации