22

мар

ribbon

Туристи ядат меда на затворниците

Публикувано в: България;
От: pointburgas

„Заради необосновано завишение на количество продукти, доставките в затворите в България ще ощетят държавата с близо 5 млн. лева за следващите две години”, заяви на пресконференция в пресклуб София прес Ивайло Пандов, управител на “Панда ИП” ЕООД, една от основните фирми -доставчици на продукти за местата на лишените от свобода досега.

Пандов уточни, че изборът на доставчици за 2012-2013 г. става по два начина- чрез сключени през Софийска стокова борса договори за доставка на зеленчукови консерви, меса и пакетирани продукти и чрез обявени дванадесет поръчки за доставка на отделни хранителни продукти в затворите в страната. Пандов определи като най-малкото „странна” ситуацията във Варненския затвор, където преди летния сезон в пъти се повишават заявките за мед в пакетчета, които след това се оказва, че са в менюто за кетъринг за хранене на туристи през сезона или на масите за он инклузив. Това от фирмата му установили чрез поставени върху опаковките на продукти допълнителни надписи и печати.
Управителят на „Панда ИП ЕООД” сподели още, че без да има закононарушение „ГД „Изпълнение на наказанията” реално заобикаля Закона за обществените поръчки, обявявайки 9 вида продукти да бъдат закупени чрез Софийска стокова борса.
„Досега според Закона за обществените поръчки винаги е имало открита процедура, на която могат да присъстват дори медии, докато през Софийската стокова борса нещата се движат от брокери и процедурата става непрозрачна. Последният търг бе спечелен от 2 фирми, водещи се на едно и също лице, регистрирани 10 дни преди търга. След това тези две фирми бяха продадени”, поясни г-н Пандов.
Управителят на „Панда ИП ЕООД” изрази загриженост от факта, че вече не се изискват сертификати за това, че продуктите са произведени в България, което ще рече, че затворниците биха могли да ядат и „20 годишно ирланско месо”, например. Сертификатите „произведено в България” подпомагат родните производители при получаването на обществени поръчки. Сделките през Софийска стокова борса, обаче, на практика им отнемат това предимство.
Пандов обяви, че до момента има депозирани 31 писма в Министерството на правосъдието и нито един отговор. И дава своето предложение – „трябва да бъде извършена ревизия на всички артикули”. За тази и следващата година фирмата му не е сред спечелилите поръчки за доставки за затворите, съобщи www.sofia-press.com.


Подобни публикации