22

мар

ribbon

Парадоксална рейтингова система на ВУЗ представи просветното министерство

МВР-академията изпреварва УАСГ в направление „Строителство и геодезия”

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

МОМН представи обновените данни и новите функционални възможности на интернет базираната Система на висшите училища в България. Информацията съдържа информация за 51 акредитирани висши училища, които предлагат обучение по различни специалности в 52 професионални направления.
Министърът на образованието Сергей Игнатов подчерта, че основната цел на системата е да подобри прозрачността на висшето образование, да допринесе за повишаване на качеството на събираната статистическа информация и да увеличи възможностите за информиран избор на кандидат-студентите, съобщи http://akademika.bg.

Въпреки всичко системата не е в състояное да определи кой университет е най-добър. ВУЗ-овете могат да се сравняват единствено по отделни показатели, които измерват различни аспекти на учебния процес и научната дейност.
Резултатите се формират на база на удовлетвореността на студентите от учебната среда и социално-битовите и административни услуги, престижа, връзките на пазара на труда и реализацията на завършилите.
Така се получават резултати, според които Академията на МВР е на челно място в направление „Строителство и гоедезия”, само защото там се изучава пожарна безопасност, изпреварвайки с много УАСГ.
Ако се вземе предвид направлението „Икономика”, резултатите отново са неясни. Системата показва, че СУ е по-доброто място за изучаването й от УНСС. Резултатите обаче не са на база на качеството на обучение, а на броя на завършилите и реализиралите се в специалността студенти. За последните 5 години от УНСС са излезли 14 хиляди икономисити, а от СУ – едва 730. Разликите в представителността водят и до противоречиви резултати.
Недостатъци на систамата са, че данните са валидни единствено за конкретен период от време. Някои направления пък се изучават само в един ВУЗ, което съвсем обезмисля въвеждането им в рейтинговата система.
Проектът се финансира от бюджета на министерството. Резултати обаче дали системата е фективна все още не могат да бъдат отчетени. „За момента едиствено заключения могат да се правят от субективните оценки на студентите”, коментира програмният директор на института „Отворено общество” Боян Захариев.
Според него системата, въпреки всичко, е безпристранстна като крайната оценка на ВУЗ-овте е резултат от обективни показатели с точна информация – данни от НОИ и анционалната агенция за оценяване и акредитация. Факти, чието количествено натрупване може да деоведе до объркване и подвеждане на кандидат-студентите.


Подобни публикации