9

фев

ribbon

С бъбречни проблеми са над 5% от децата

Около 12% от малчуганите са с наднормено тегло

Публикувано в: България;
От: pointburgas

5.5 % от децата са с установени вродени аномалии в отделителната система. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали. 8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.нар. голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане.
Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. То е под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница.

Ð’ него участваха 627 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март 2011 г.

Скринингът включва ехографско изследване на отделителната система – бъбреци, пикочен мехур, уретери, а също и измерване на кръвното налягане. Изследват се с тест лента и 12 показателя на урината. Измерва се още талията на децата като основен показател на метаболитен синдром, а също и тегло и ръст за изчисляване на Боди мас индекса (BMI) , по който се определят стойности на теглото и съответно степените на затлъстяване.
Скринингът стартира като съвместен проект на клиниката, СИБАНК и MasterCard като част от благотворителната инициатива на радио „Витоша” – „Човечността има лице”. Провеждането му стана възможно благодарение на дарените от СИБАНК и MasterCard два монитора за постоянно следене на основните жизнени показатели , благодарение на които болезнените убождания с игли се спестяват на децата, а изследванията стават в реално време. Мобилността им пък позволи да се направят изследвания на място – в детските градини и училищата.
Клиниката по детска нефрология и диализа на Университетската педиатрия е единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни заболяния. Ð’ нея се извършват уникални за страната ни дейности – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационно гледане.


Подобни публикации