9

фев

ribbon

Такситата карат с “таван” от общинарите

Публикувано в: Бургас;
От: Поне веднъж годишно цените ще се актуализират

Общинските съвети ще определят таван на цените за таксиметров превоз на пътници в съответната община. Това бе записано окончателно с приети на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Цените ще се актуализират поне веднъж годишно.

Депутатите одобриха, че като таксита ще могат да се използват и леки автомобили с до седем места. Досега имаше ограничение до пет места.

Срещу този текст възрази депутатът от левицата и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. Според него така такситата се превръщали в маршрутки. Тази разпоредба ще създаде хаос и няма да има ясно разграничение какво е основна автобусна линия, допълнителна линия, какво е такси и какво – “случаен превоз”.

Парламентът реши още специализираните, случайните и превозите за собствена сметка на деца и ученици да се извършват от водачи, които имат най-малко 2 години професионален опит като водачи на автобус и са на възраст, не по-малка от 25 години.

Автобусите трябва да имат издадено удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването им, предвиждат още текстовете в закона.


Подобни публикации