8

фев

ribbon

Метро, Пикадили, Била и Кауфланд в един кюп

Определяли заедно доставни цени и промоционални стратегии

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Големи вериги от супермаркети и магазини за хранителни стоки у нас нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика. Това определи Комисията за защита на конкуренцията. Според комисията е извършено нарушение от страна на “Метро Кеш енд Кери България” ЕООД, “Билла България” ЕООД, “Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД, “ХИТ Хипермаркет” ЕООД, “Максима България” ЕООД и “Пикадили” АД.

Нарушението се състои в прилагане на общи механизми за координиране на търговската политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при осъществяването на промоции.
В хода на производството комисията е установила, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи.
Определението на КЗК не подлежи на обжалване. В срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.


Подобни публикации