7

мар

ribbon

Спасителите по плажовете пак няма да достигат

80 процента от удавянията стават във водоеми във вътрешността на страната

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За басейните и плажовете по Черноморието са необходими около 3 500 спасители, събщи началникът на дирекция “Водноспасителна служба“ в БЧК Антон Налбантов. По думите му и през тази година проблемът ще бъде с осигуряването на специалисти, които да работят край морето. Според него за басейните спасители ще има достатъчно, предаде БТА.

Голяма част от хората, които изкарват курсовете за спасители на море, заминават за САЩ и Кипър, посочи Налбантов. По думите му проблем е и размерът на заплатите. Това са основните причини средната възраст на спасителите по морето да е 50 години.
В момента БЧК разработва концепция за осигуряване на екипи от спасители от вътрешността на страната, допълни Налбантов. По думите му областните дирекции на Червения кръст ще имат възможност даизпращат такива специалисти, като се договарят директно с концесионерите на плажовете.
Налбантов коментира още, че с приемането на Закона за здравето ще бъде актуализирана и Наредбата за водното спасяване. Той уточни, че едно от предложенията е спасителните постове на плажовете да се разкриват поетапно, което ще облекчи концесионерите. БЧК обаче ще настоява да се запази изискването в разгара на сезона постове да има на всеки 100 метра от ивицата.
Налбантов посочи, че задачата на Червения кръст е да популяризира водното спасяване във вътрешността на страната. По думите му причината е, че 80% от удавянията всъщност са във водоеми, а не на басейн или на море.


Подобни публикации