8

мар

ribbon

“Меден рудник” отказа блока за бедни

Жителите на квартала били манипулирани от местни политици

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

„Социален блок няма да има. Уважавам мнението на моите съграждани от „Меден рудник”, въпреки че не съм съгласен с него. Не съм от тези политици, които използват етническата карта за извличане на дивиденти и няма да допусна такъв тип напрежение.”, заяви бургаският кмет Димитър Николов нап роведеното обществено обсъждане в квартала.

По думите му за „Меден рудник” общината е направила много и продължава да правим. Той изрази съжаление, че се пропуска възможност да се увеличи общинския жилищен фонд с европейски средства. “Искам предварително да се извиня на десетките семейства, които идват в приемния ми ден с молба за настаняване в общинско жилище, че не успяхме да осигурим за тях тази допълнителна възможност”, почерта Николов.
проекта „Социални жилища – модел за социално включване”. Община Бургас спечели проекта „Социални жилища – модел за социално включване” в конкуренция с 30 други български общини и със средствата по него можеше да бъде изградена многофамилна жилищна сграда с капацитет 52 апартамента. Идеята беше те да се ползват от млади семейства без собствен дом, чакащи от години настаняване в общинско жилище, от хора с увреждания и многодетни майки, от самотни пенсионери.
Никъде в проекта не е заложен етническият принцип за настаняване, подчертаваше общината. За осъществяването на проекта бяха заложени 8,5 млн, лв., като 4 млн. – за строителството на модерната жилищна сграда, а останалите 4,5 млн. лв. – за обучения, социални асистенти, професионална квалификация и др.
„Европейските ни партньори също изразиха днес мнение, че не си заслужава да се влагат европейски средства, ако те предизвикват омраза, ненавист и конфликт между хората. Сроковете не ни позволяват да търсим друго място, където да се реализира този проект“, каза още Николов. Повод за думите му са изразените снощи намерения на гражданите за протести и граждански неподчинения против реализацията на проекта с предубеждението, че ще бъде ромски.
Според Николов, хората не са виновни, защото са били манипулирани на етническа тема от политици в местния парламент.
Според местната администрация в момента общинският жилищен фонд е изцяло запълнен. Млади семейства и хора, изпаднали в критична ситуация без покрив над главата, чакат с години, докато се настанят в общинско жилище. В същото време кризата не позволява на община Бургас да строи със собствени средства нови жилищни кооперации.


Подобни публикации