5

юли

ribbon

Предлагат тежки наказания за педофилите

Ще ги лишават доживот от професията им, ако е свързана с деца

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Педофилите да загубят завинаги право да упражняват професията си, ако тя е свързана с деца. Това предложение ще влезе в подготвяните изменения  на Наказателния кодекс,  обмисля работна група, в която влизат експерти от няколко ведомства и НПО.

Науката е доказала, че педофилията е нелечимо състояние, а с времето възрастта на жертвите непрекъснато намалява, коментира пред “Монитор” шефът на центъра Георги Апостолов. Освен това перверзниците обикновено упражняват професии, свързани тъкмо с деца – учители, треньори, дори продавачи на детски стоки.

В момента нова евродиректива опитва да уеднакви законите срещу детската порнография и злоупотребите с деца в целия Евросъюз. Тя ще задължи до 2 г. всяка страна да армонизира своето законодателство, за да ограничи разрастващия се пазар на детска порнография

Директивата предлага държавите да изберат или завинаги да отнемат професионалните права на педофилите, или временно. У нас предложението е това да става за цял живот. В Полша дори вече решиха педофилите да бъдат химически кастрирани.

В специален доклад за Парламентарната асамблея испанският депутат Конде Бахен твърди, че в последните години сексуалните посегателства срещу деца нарастват лавинообразно. Анонимността на интернет премахва табутата и социалните задръжки и създава идеална среда за престъпления, свързани с детската порнография, смята той. В същото време тази анонимност затруднява твърде много преследването на нарушителите. Според неговите сметки печалбите от този позорен бизнес в света годишно възлизат на над 21 млрд. долара.

Българската полиция остава с вързани ръце, понеже няма законово право бързо да събере необходимите графични данни за подобни престъпления. Това се разрешава само за тежки престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години. В чл.159 ал. 3 на НК за разпространяване на порнографски материали се дават до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв. Интернет не е изрично посочен, но той е най-разпространеният начин педофилите да се доберат до децата.
Заради това експертите предлагат наказанието да стане 5 г.


Подобни публикации