4

юли

ribbon

Хамбургер с ”месо ин витро” се появи в Холандия

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Холандски учени успяха да направят първия хамбургер в света с кълцано месо, “отгледано” от стволови клетки от крава в лаборатория, пише в. “Дейли мейл”. Учените са взели 10 000 клетки, които в лабораторни условия увеличили милиони пъти, така че получили парче мускулна тъкан. Продуктът бил наречен – “месо ин витро”.

Професорът по физиология от Университета в Маастрихт Марк Пост, който е ръководител на проекта, заяви, че не вижда как човечеството би могло да разчита за прехраната си в следващите десетилетия само на “старомодното” животновъдство.

Холандия в момента е водещата страна в света в производството на изкуствено месо, а правителството е одобрило финансиране от 1,5 милиона лири за проучването, допълва английското издание. Учените смятат, че хамбургерът с месо ин витро е само първата стъпка към хранителна революция, която може да реши проблемът с изхранването на човечеството. Сега те търсят доброволец, който да опита от новото месо.

Учени от Университета в Утрехт са пресметнали, че само от 10 стволови клетки могат да се произведат 50 000 тона месо за 2 месеца.


Подобни публикации