18

фев

ribbon

Подготвя се евакуация на българите и от Либия

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Външно министерство разработва план за действие при евентуална опасност за близо 1500-те българи в Либия. Повечето наши сънародници там работят по договори с фирми. Българското посолство в Либия координира действията си с останалите мисии на ЕС по повод сблъсъците между властите и антиправителствени демонстранти.

На този етап според посолството ни в Триполи няма екстремна ситуация за българите там. Дипломатическото ни представителство, както и консулствата на останалите европейски държави в Либия, актуализира списъка с телефонните контакти на своите граждани, които са около 1500, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева.
“По-голямата част от българите там са по договори с български частни фирми, с които ние сме в контакт и знаем местонахождението на нашите съграждани, Всякакви мерки, свързани с тяхната сигурност, минават именно през разговори с техните български работодатели, така че да можем да реагираме бързо в ситуация, когато това се наложи.”, обясни Чернева. Засега министерството не отправя специални препоръки, както направи за българите в Египет, Тунис и Йемен.
Междувременно голям брой затворници избягаха след бунт в затвор в либийския град Бенгази, който също беше разтърсен от протести срещу режима. Антиправителствени протестиращи са установили контрол над град Бейда, след като към тях се присъединили част от местните полицаи.


Подобни публикации