25

юли

ribbon

План за управление ще пази Стария Несебър

Жителите му искат премахването на тротоарната търговия

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Граждани на несебър поискаха от догодина да бъде премахната алейната търговия на общински терени. По този начин историческият облик на града ще бъде запазен. Ще бъде променена и наредбата за влизане с автомобили в старият град, като ще се направи нов график за доставчиците на търговските обекти. И ддвете предложения бяха направени в рамките на проведеното обществено обсъждане на Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър – Световно наследство”.

Кметът Николай Димитров откри обсъждането с представяне на част от членовете на експертната група, разработила документа. Неин ръководител е проф. арх. Тодор Кръстев, авторитетен експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС с принос за опазването на Световното наследство на Европа. Иновативната стратегия за културно наследство стана реалност благодарение на община Несебър, която се нае сама да финансира проекта.
Научен колектив от 60 специалиста в областта ръководен от проф. арх. Тодор Кръстев, успяха за шест месеца да изготвят документа с впечатляващия обем от 1000 страници.
Планът за опазване и управление на „Старинен град Несебър – Световно наследство” бе предварително публикуван в интернет. Според думите на архитекта, документът е изработен изцяло спрямо препоръките отправени от ЮНЕСКО, след направения мониторинг през 2010 г. Там се посочва, че историческият пейзаж на градът е запазен, но извънредната универсална стойност е застрашена. Това може да доведе до включването на единствения ни български град световно наследство в списъка на застрашените обекти.
Планът е разделен на дългосрочна 20-годишна програма, краткосрочна 5-годишна, едногодишна програма с времеви график и програма за неотложни действия.
Недвижимите културни ценности са разделени в четири ключови групи – археологически ценности, църкви, образци на народната архитектура и сгради от периода след Освобождението. Именно те изразяват уникалната историческа стратификация, извоювала на Старинен Несебър титлата „световно наследство”.

Допълнителните предложения на граждани ще бъдат включени в плана, преди той да бъде предаден в Министерството на културата до края на месец август. Като например: Старинен Несебър да бъде освободен от данък ДДС и мито; Всяка къща паметник на културата да има свой собствен паспорт; Културният туризъм да се развива с предимство.
Кметът Николай Димитров от своя страна предложи в следващия програмен период по оперативна програма на ЕС през 2014 година, всеки жител да има правото да кандидатства по европейски проекти за саниране на сгради.
Местните жители имат водеща роля в опазването и устойчивото използване на града – паметник. Заради рестрикциите, които вероятно ще засегнат част от собствениците, в плана са заложени инструменти за публична подкрепа, които да компенсират ограниченията и забраните. Въпросите и предложенията, които гражданите обсъдиха основно се въртяха именно около въпросната публична подкрепа. Кметът на Несебър Николай Димитров предложи законодателно да се изготвят данъчни облекчения за живеещите в Стария град. „Време е държавата да се върне в Несебър. Нужно е най-после тя също да поеме своята отговорност, защото Старият град не е само местно, а общо национално и общочовешко богатство. Виждате, че общинската администрация прави всичко, за да може и Несебър да запази стойността си, и онези, които имат късмет да живеят сред история, да не бъдат стопирани в развитието си. Но ако не сме сами, всичко ще се случва много по-бързо и удовлетворението на хората ще бъде много по-голямо.” обобщи Димитров.


Подобни публикации