25

юли

ribbon

Четири златни медала и купа за ПМГ- Бургас в Китай

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Пореден успех от международно математическо състезание записаха възпитаниците на бургаската ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. Четири златни медала и шампионска купа от отборното класиране в своята група успяха да извоюват младите математици в XV международно състезание по математика за ученици до 14 години Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2012) , което се проведе между 16 до 20 юли 2012 година в Хонг Конг, Китай.

Осмокласничката Гергана Георгиева, седмокласничката Екатерина Димитрова и петокласниците Орлин Кучумбов и Николай Шиваров сформираха след тежък подбор отборa, който представи бургаската математическа школа в най-силното международно състезание за ученици до 14 години. И четиримата са сред най-добрите индивидуални състезатели по математика в България и традиционно се представят отлично при всяка своя проява. Въпреки изключително тежката конкуренция на 44 отбора от 6 континента, математиците и този път не изневериха на традицията и освен с първото отборно място, се завърнаха с две втори и едно трето място в индивидуалното класиране. Само една точка раздели Екатерина Димитрова и Орлин Кучумбов от челната индивидуална позиция, а Гергана Георгиева се нареди на почетното трето място.
Ð’ отборното класиране за извъназиатски държави ПМГ-Бургас отстъпи само на Софийската математическа гимназия и се нареди на второ място, с което спечели купата „Po Leung Cup” и 4 сребърни медала. Освен двете изявени школи, математическата чест на България на азиатския форум защитаваха и отборите на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” – София и СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен.
Равносметката показва, че това е най-доброто представяне, което бургаски отбор е успявал да получи в PMWC до момента. Успехът тази година не идва изненадващо, а е резултат от тежка подготовка, започнала още в началото на юни под вещото ръководство на преподавателите по математика Антоанета Граматикова и Ганка Вътева.


Подобни публикации