25

юли

ribbon

Наградиха лекарите, помагали след атентата в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ръководителите на здравни служби, участвали в спасяването на израелските туристи след атентата в Бургас, бяха удостоени с награда на министъра на здравеопазването за особени заслуги, в началото на днешното правителствено заседание.
Плакети получиха д-Ñ€ Асен Кърджиев от Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас, д-Ñ€ Георги Матев, управител на Многопрофилната болница в Бургас и д-Ñ€ Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, предаде “Фокус”.

Те бяха представени на членовете на кабинета и получиха и личните благодарности на премиера Бойко Борисов.

“Екипи от над 100 души са се включили в спасителните действия след атентата”, подчерта здравният министър Десислава Атанасова. Тя съобщи, че отличия ще получат и 15 лекари от Военномедицинската академия и “Пирогов”, които са помагали на ранените при атентата.

“Още веднъж да благодарим на всички доктори, медицински сестри, санитари, доброволци, специално да благодаря на тези доктори от Военномедицински институт, които за по-малко от 30 минути съумяха с личните си автомобили да дойдат на аерогарата и да излетят със самолета за Бургас, на тези, които са били на почивка и само като са чули за тежкия инцидент от плажа са отишли, слагат престилки и ръкавици, влизат и започват да оперират”, каза министър-председателят.

Борисов подчерта, че израелските медици не са имали нито една забележка по действията на българските си колеги.

Един от наградените д-Ñ€ Георги Паздеров сподели: „Приемам го като оценка на работата на целия колектив, който представлявам, на всички мои сътрудници, за оценка на работата на абсолютно всички екипи, на лекарите на медицинските специалисти. Горд съм, че съм част от това съсловие, което в тези ужасни дни в Бургас показа изключително висок морал, професионализъм и много висока доблест. Благодаря ви!”

Д-Ñ€ Георги Матев пък каза: „Тази награда ни задължава да вървим в тази посока, да бъдем полезни както на обществото като цяло, за да издигнем на малко по-високо ниво всичко това, което можем и правим за него”.

Д-Ñ€ Асен Карджиев: „Това е изключително голяма чест и изключително голяма гордост, много голямо признание за Центъра за спешна помощ-в Бургас. При тази отлична организация, която реагираха екипите в този варварски акт на 18 юли, проличава контролът, който е упражняван непрекъснато от министерството и Регионалната здравна инспекция към нас, както и отличната самоотверженост и себеотдаване на всички екипи, които участваха”.


Подобни публикации