14

ное

ribbon

Певци и артисти подкрепиха народа срещу монополите

230 000 подписа са събрани досега срещу произвола на монополистите

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Стотици граждани се събраха на протест срещу произвола на монополите пред Народния театър в София. Исканията на протестиращите са за поносими цени и силно ограничаване на „признатите” загуби и разходи на монополистите. Те настояват и за по-прозрачно формиране на цените, подобряване на качеството на предоставяните от тях услуги, предаде информационна агенция КРОСС.

В случай на установено драстично увеличение на сметката, потребителят да ползва услугата до установяване на резултата от проведената от монополиста или контролните органи услуга, искат още протестиращите.

Те призоваха държавата да защитава по-категорично интересите на потребителите и гражданите да имат по-голямо участие в обсъжданията преди ДКЕВР да взема решения, отнасящите до предлаганите от монополите цени.

Организаторите от Гражданско движение ДНЕС и Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” бяха категорични, че протестът им не е политически.

Във всички областсни центрове ще бъдат разположени шатри с надпис „Да спрем произвола на монополите”, където граждани ще могат да подават сигнали за злоупотреби от страна на компаниите и да участват в подписка в подкрепа на инициативата. До момента в цялата страна са сбрани над 230 000 подписа. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание в средата на декември. След това ще бъде създаден Обществен съвет на пострадалите, а предадените сигнали ще бъдат разгледани от юристи и където е необходимо ще се заведат граждански искове.

В протеста се включиха изпълнителите Силвия Кацарова, Наско и Кирил от БТР, Камелия Тодорова, актрисата Латинка Патрова, народната певица Янка Рупкина и Ваня Щерева.

„Нищо няма да се случи докато мълчите. Ако искате да има резултат, такак както всички откликнаха от цялата страна, дайте вашия глас”, призова от сцената Камелия Тодорова.

„Ние сме народът, който тегли собствената си тежест и заедно с това и една каруца с голяма ламя”, каза Наско от БТР, като поясни, че става дума за триглавия звяр „Ток-Вода и Парно”. „Влязохме в ЕС и се оказа, че плащаме най-скъпите сметки в цяла Европа, въпреки, че имаме най-ниския стандарт на живот”, допълни той.


Подобни публикации