14

ное

ribbon

Миро заформи скандал около Евровизия

Това са неистини и некомпетентност, отговори сайт на фенове на конкурса

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Преди три години “Вода” на Елица и Стунджи е трябвало да спечели конкурса на Евровизия. Това обаче не е станало, защото България не разполагала по това време със зала, способна да поеме провеждането на конкурса.
Тогава е имало телефонно обаждане с въпрос дали разполагаме с подходяща зала и тъй като отговорът е бил “не”, Елица и Стунджи са останали на пето място в крайното класиране, заяви певецът Миро в телевизионно интервю, цитиран от Дарик.

Според него за участието си в Евровизия в Хелзинки Елица и Стунджи са имали подкрепата лично на президента Георги Първанов. Подобна нашият представител на финалите в Осло тази година не е получил, оплака се още изпълнителят на “Ангел си ти”.

Той изрази и съмненията си, че гласуването е прозрачно и честно, тъй като не било възможно победителката в Евровизия 2010 Сафура да получи 12 точки от България, при положение, че от родното професионално жури никой не бил дал вота си за нея.

Изпълнителят, който представи страната ни на Евровизия 2010, изказа редица сериозни неистини около конкурса – нещо, което за жалост се е случвало и друг път от негова страна, реагира в официално становище Българският независим портал за Евровизия eurovision-bg.com, създаден от фенове на конкурса.

Според портала зад акуратността на резултатите от гласуването на зрителите и журитата на конкурса стоят няколко институции – организаторите Европейски съюз за радио и телевизия, съответната национална телевизия и германската компания-подизпълнител Digame, която е гарант за сигурността и прозрачността на гласуването.

“Никога резултатите не са “предопределени”; конкретно 12-те точки на България за Азербайджан са резултат от зрителското гласуване вследствие на силна промоционална кампания в българските медии. Миналата година България също даде много високи точки на Азербайджан.”, посочват от портала.

В становището се подчертава, че “Намесването на президентската институция в успеха на Елица и Стунджи през 2007 година е опетняване както на постиженията на двамата изпълнители, така и на имиджа на г-н Първанов. Подкрепата на президента на Републиката винаги е била само морална и никога класирането не се е решавало чрез негова директна или индиректна политическа намеса. Президентът Първанов активно подкрепяше и участието на Дийп Зоун през 2008 година, но те не се класираха за финал.”

От Българският независим портал за Евровизия са категорични, че запитването на EBU относно подходяща зала за провеждане на конкурса е рутинна процедура, която се извършва спрямо всички държави, чиито песни имат шансове за победа според букмейкърските залагания.

“Твърдението на Миро, че на България е “отнета” победа поради липса на зала, е израз на висока некомпетентност и непрофесионализъм.”, пише още в документа.


Подобни публикации