31

яну

ribbon

Пак шап край турската граница

14 животни са заразени в Граматиково

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Положителни резултати за шап са дали кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в с. Граматиково, община Малко Търново, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба. Наличието на антитела е установено при повторни проби от животните в 10-километровата защитна зона около първите две огнища на шапа в селата Кости и Резов Анализите са заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.

До момента са изследвани около 1 100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 13 са положителни. За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото – 1 крава, 38 овце и 110 кози. Движението на животни в с. Граматиково е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района.

Комисия към НВМС ще изплати обезщетения на собствениците на животните в новото огнище на шап, така както направи в Кости и в Резово. Компенсацията за глава добитък може да достигне 1800 лв., миналата седмица кабинетът отпусна 1.5 млн. лв. за покриване на загубите на фермерите в засегнатите от болестта селища. До два-три месеца се очаква ЕК да възстанови поне 60 на сто от тях в държавния бюджет, обясни пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.


Подобни публикации