14

апр

ribbon

Пак ни отсвирват за Шенген

Бодрите правителствени рапорти не са трогнали ЕС

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Становището на Германия и Франция е, че Румъния и България не са готови за присъединяване към Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол, съобщи Дойче веле. “Франция принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията”, каза френският външен министър Ален Жупе след среща с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин. Вестервеле заяви от своя страна , че Германия споделя това мнение.

В същото време на пресконференция в Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство е едно от затрудненията пред унгарското председателство.
“Заради липса на политическа подкрепа, това наред с разширяването се оказва трудно постижимо”, заяви Орбан, цитиран от БНР.
“Румъния вече е технически готова за Шенген, а България ще бъде до началото на май. Няма, обаче, никаква политическа подкрепа сред останалите в ЕС и затова двете страни засега не могат да се присъединят. Блокирани сме на политическо ниво“, каза Орбан.
По думите му на пътя на България и Румъния в момента стоят силни държави членки, чиито позиции и влияние имат значение.
“Всичко, което можем да направим е да поддържаме дискусията жива, за да може България и Румъния да са в добри позиции за преговори. Ще сме отворени, ще сме гъвкави и ще показваме, че двете страни са готови за Шенген”, коментира Орбан в отговор на въпрос какво може да се очаква до края на унгарското председателство.
България (всички доклади от проверките на нашите граници са положителни) и Румъния вече изпълниха техническите критерии за членство в “Шенген”, но Франция, Германия и други страни се обявиха за отлагане на присъединяването и заявиха, че очакват напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Решението за присъединяване се взима с пълен консенсус от всички страни членки на “Шенген”.
Изявлението на първите дипломати на двете страни контрастира на твърденията на българските власти, че очакват промяна в позициите на Берлин и Париж.
Миналия месец Бойко Борисов разговаря с френския президент Никола Саркози и каза, че до лятото може да имаме по-добри новини от Франция. По-рано пък вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че Германия вече е променила позицията си за отлагане на членството на България и Румъния и само Франция оставала против. След това  министърът бе опроверган от Берлин.


Подобни публикации