15

апр

ribbon

Първи Бургас се сдоби със собствен контрол на въздуха

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха официално беше пусната в експлоатация днес в Бургас. Апаратурата  следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух и ще може да се мести в различни точки на града, както и да се реагира при сигнал от граждани. Бургазлии ще могат да следят и онлайн показателите на въздуха в Бургас.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов и Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас. Станцията бе закупена и доставена в рамките на Проект „Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас”. Бюджетът на проекта представлява 85% или 320 645 евро безвъзмездно финансиране и 56 585 евро – собствен принос на община Бургас. Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

„Надяваме се чрез тази станция контролът на държавата и общината върху качеството на въздуха да бъде още по-прецизен. Сега можем да използваме данните й като доказателство при регистрирани замърсявания, за да няма спекулации по тези въпроси”, заяви по време на официалното откриване кметът Николов.

„Тази инвестиция в Бургас може да бъде пример за другите градове в страната.”, каза от своя страна посланик Скарстейн. Тя подчерта, че станцията ще спомогне за благосъстоянието на града и ще бъде особено полезна за хората с респираторни заболявания.

Апаратурата в мобилната лаборатория следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух – серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, стирен, сяроводород, фини прахови частици РМ10 и фини прахови частици РМ2.5.

Освен това се следят и отчитат и метеорологични параметри, които са от изключително значение при проследяване и представяне на качеството на въздуха – температура, посока и скорост на вятъра, налягане, влажност и слънчева радиация.

Н. Пр. Тове Скарстейн използва посещението си в Бургас, за да дари скандинавска литература на Регионалната библиотека в града.


Подобни публикации