4

яну

ribbon

ОЛАФ проверява Борисов и Цветанов

Разследването било свързано с покриване на далавери на Лечков

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Инспектори от ОЛАФ са започнали проверка за далавери с обществени поръчки и злоупотреби в Сливен. Диренето е насочено срещу кмета Йордан Лечков и свързаните с него фирми, получили по втория начин обществени поръчки за над 50 млн. лева. Сигнал за това подадоха общински съветници в Сливен. Голяма част от средствата по тези поръчки са били отклонявани към хотел „Спорт Палас“, изграден върху терен, отдаден на концесия на сестрата на Йордан Лечков Диана, алармираха общинари, твърди сайтът livenews.bg.

Според публикация преди месец в него основни играчи в схемата на сливенския кмет са братята Коста и Евгений Петкови. На тях се възлагат почти 90% от обществените поръчки в града, твърди се, че именно те въртят милионите на футболната звезда.

Това ставало чрез фирмите им „Промишлено Газоснабдяване“ ООД (братята „наследяват“ капиталите на дружеството след убийствата на Александър Тасев – Остап и кмета на Елин Пелин Янко Янков), ГД „Стройинвест“, ГД „Стройинвест – Сливен“, „Лукском“ ЕООД, „Топстрой Декор“ ООД, „Метан Пътстрой“, „ММ-9“, ОФК Сливен.

Сигналът с данните за далавери е бил изпратен на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на еврокомисаря Оли Рен, до председателите на всички комисии в парламента, до председателя на Европейската сметна палата, US посланика у нас Джеймс Уорлик, главния прокурор Борис Велчев и президента Георги Първанов. Уведомен е и председателят на Европейската служба за борба с измамите и корупцията Никола Илет.

Според документа „по тази схема се осъществява облагодетелстване и кражба на средства от Европейския съюз и националния бюджет за над 50 млн. лева. Покровители на престъпната дейност са Десислава Танева – депутат от ГЕРБ, Цветан Цветанов – вицепремиер и министър на вътрешните работи и Бойко Борисов – премиер на Република България“.

Това е поредният удар срещу сливенския кмет Йордан Лечков, срещу когото вече са повдигнати девет обвинения. Едно от тях е за измама и търговия с влияние. През 2005 г. Лечков поискал от бизнесмена Илия Георгиев–Манастира 5000 лв., за да уреди махалата му „Кироолу“ с канализация. Георгиев превел сумата по сметка на ОФК „Сливен“, но канал нито бил разрешен, нито построен.

Ð’ началото на декември бронзовият медалист от САЩ’ 94 нарече Георгиев „измамник“, за което бизнесменът му поиска чрез Сливенския окръжен съд 50 000 лв. обезщетение за обида. Процесът трябва да започне на 21 февруари.

Одит на Сметната палата разкри, че община Сливен е скрила задължения за 7,5 млн. лева за 2009 г. Проверката е направена в средата на миналата година по друг сигнал “за отклоняване на пари и прикриване на задължения на общината”, твърди публикацията.


Подобни публикации