5

яну

ribbon

Една шеста от младежите са безработни

България е на осмо място в ЕС по негативния показател

Публикувано в: България;
От: pointburgas

14,8% от българските младежи между 20 и 24 години са безработни. Това сочат данни на Евростат, цитирани от БНР. България е на осмо място в Европейския съюз по брой на неработещи и неквалифицирани младежи в посочената възрастова група. Само в четири от 27-те страни в ЕС има по-лоши показатели в негативната класация.

Интересен е фактът, че Великобритания води пред България и Румъния по брой на млади хора без работа или образование. За последните пет години 12 страни от ЕС са изпреварили Обединеното кралство по младежи на трудовата борса.

В България месечно средно по 66 434 младежи преглеждат обявите за работа, показва статистиката на Агенцията по заетостта. Докато в Европа икономическите сътресения изкараха на улицата главно нискоквалифицираните хора, у нас пострадаха и младежи с диплома от ВУЗ и от различните професионални училища. За година висшистите пред бюрата по труда са се увеличили с 6 175 души, но все пак те са само 8,5% от всички безработни младежи.

Ниската младежка заетост и големият процент на отпадащи от училище бяха и сред основните проблеми, които открои последният секторен анализ на Световната банка за страната ни.


Подобни публикации