4

яну

ribbon

Кръстиха връх на Путин в планината на Тангра

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

След като миналата година се сдоби с очарователна Каракачанска овчарка, руският премиер Владимир Путин вече си има и връх по свое име. Безименният досега връх се намира в планината Тиеншан на границата между Русия и Китай. Върхът е висок 4,5 хил. метра и е разположен в басейна на река Ак-Су.

За съжаление, се оказва, че Путин не е първият руски държавник, на който се кръщава връх в Тиеншан. Друг носи името на вече покойния президент на Русия Борис Елцин.

С решение на киргизкото правителство един от безименните върхове на планината Тиеншан ще носи името „Връх Владимир Путин“, съобщи съветникът на киргизкия премиер Фарид Ниязов, предаде РИА „Новости“, на която се позовава БГНЕС. „Премиерът Алмазбек Атамбаев подписа законопроект за кръщаването географското название „Връх Владимир Путин“ на безименен връх висок 4500 метра, разположен в района на Киргизкия хребет в басейна на река Аксу“. Решението е одобрено и от местните власти и законопроектът е внесен за ратифициране в парламента на страната.

Най-високият връх в планината Тиеншан е връх Тенгри /7010 м/, носещ името на древното божество, на което са се покланяли и прабългарите.


Подобни публикации