27

фев

ribbon

Медиите станаха слуги на властта

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Медиите се върнаха в началната точка на своето развитие от 1989 г. – те просто станаха слуга на властта, – заяви журналистът от в. “Капитал” Десислава Антонова на дискусия за професионалните стандарти в журналистиката, организирана от Съюза на българските журналисти (СБЖ) и фондация “Фридрих Еберт”.

“Картината на българския медиен пазар е мрачна и накак не е розова. Много е важно какво и как говорим на хората, какво им продаваме или дали не им продаваме нещо фалшиво? Трябва да си даваме сметка, че подменяйки функцията на медиите, това стана с участието на самите медии”, – каза още Антонова.
“Основната функция на медиите е публичността. Тя се подмени с една комерсиална функция – те станаха изразител на корпоративни интереси на своите собственици и издатели”, – допълни тя.
“Тенденцията за монополизирането на пазара започна след като големите западни инвеститори се отказаха от медийния пазар в България. Оказа се, че работещите западни модели, не работят на нашия медиен пазар. Затова те се и оттеглиха от България”, – коментира тя.
Според Антонова, информацията е стока, журналистите продават информация, но е важно как те си служат с нея и как тя стига до хората.
“В България журналистика през последните години има много отчетливо неспазване на базисни ценности в професията – стремеж за достоверност, представяне на всички гледни точки, проверка на информация. Затова се стига до ситуации като късане на вестници. Никой не разбра дори защо един журналист по ТВ7 скъса вестник. Когато хората не разбират езика, на който медиите им говорят, те просто престават да си купуват вестници и си изключват телевизора”, – заяви още журналистът от в. “Капитал”.
Според нея, държава и общество без нормални медии не може да бъде нормално и това е важно, защото силата на медиите е в това те да бъдат полезни за хората.
“Медийния и издателския бизнес е едно блато, в което едвам бълбукат капки въздух. Но е много важно да се говори за етичния стандарт. Въпреки мрачната картина има много достойни журналисти, които искат да си вършат работата свободно и достойно”, – каза още Десислава Антонова.


Подобни публикации