27

фев

ribbon

Българските татковци стават майки

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Все повече бащи у нас излизат в отпуск по майчинство. Според данните на НОИ за периода 2009-2011 г. общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка е нараснал от 242 през 2009 г. до 301 през миналата година. Това прави нарастване от близо 25%.

Подобна е картината и при бащите, които поемат отговорността да отглеждат децата си от 1- до 2-годишна възраст. За същия тригодишен период броят на мъжете в отпуск на това основание е нараснал 34%. Докато през 2009 г. те са били 831, в края на 2011 г. вече са 1113.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото след като то навърши 6-месечна възраст. Що се отнася до отглеждането на дете от една до две години – отговорността може да бъде поета за целия период. И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на “бащинство”, родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в КСО.


Подобни публикации