19

яну

ribbon

Лекуваме се в Европа по нови правила

Всеки отказ ще трябва да бъде обоснован със сериозни причини

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Европейските депутати приеха ново законодателство, което въвежда ясни правила за лечението на пациенти извън техните страни, в рамките на ЕС. То обхваща ключови въпроси като правилата за възстановяване на разходите за лечение в чужбина, включително случаите, когато е необходимо получаване на предварително разрешение.

Новите правила поясняват, че разходите, направени от европейски граждани за трансгранично здравно обслужване в друга държава членка, ще им бъдат възстановени, ако въпросното лечение се покрива от здравноосигурителната им каса в тяхната собствена страна.

Властите могат да изискат от пациентите да получат “предварително разрешение” за лечение, при които е необходим престой от над един ден в болницата или специализирано здравно обслужване. По настояване на депутатите всеки отказ за трансгранично лечение трябва да бъде обоснован съгласно ограничен списък от възможни причини, които включват риск за безопасността на пациента или населението.

Търсенето на лечение в чужбина може да бъде от особена полза за пациенти, които са включени в дълги списъци за чакащи, както и за тези, които не могат да намерят необходимото лечение в своята страна. Членовете на ЕП също така засилиха правилата за сътрудничество при редки заболявания, тъй като познанията за тях могат да бъдат недостатъчни и специалистите са малко.

Като общо правило повечето пациенти предпочитат да получават здравни услуги близко до техния дом. В момента около един процент от бюджетите за здравеопазване на държавите членки отиват за покриване на разходи за лечение в чужбина.

Новите правила се отнасят само за пациентите, които са избрали да търсят лечение в чужбина. Европейската здравноосигурителна карта ще продължи да се прилага за граждани, които имат нужда от спешно лечение, когато са на посещение в друга страна от ЕС.


Подобни публикации