19

яну

ribbon

Двойно вдигат глобите за превишена скорост

Парите ще потъват в пореден фонд, рушветите ще скочат

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Глобите за превишаване на скоросттасе увеличават, решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за движение по пътищата, предаде агенция КРОСС.  От 10 на 20 лв. става санкцията за превишаване с 10 км/ч на определената скорост.

За един месец ще бъде отнемана книжката на шофьор, което е карал с над 30 км/ч от определената скорост при второ нарушение. Водачите, които са превишили скоростта с 50 км/ч в населено място ще остават без книжки за срок от 3 месеца. Извън населените места книжката за такова нарушение се отнема за една година само при системни нарушения. Според левицата този текст от закона ще стимулира шофьорите да карат по-бързо от регламентираното. Депутатите повишиха от 20 лв. на 50 лв. глобата за каране в бус лентите.

В закона е записано, че се създава фонд за безопасност на движението, управляван от министъра на вътрешните работи. Във фонда ще постъпват средства от глоби и дарения. Парите ще се изразходват за контрол на движението.

Първият коментар на препатили шофьори бе, че всички подобни мерки не толкова дисциплинират водачите, колко вдигат стойността на рушветите за контролните органи.


Подобни публикации