8

мар

ribbon

Българските мъже са по-дискриминирани от жените

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Противно на очакванията и битуващите мнения, в България повечето жалби за дискриминация на полова основа се подават от мъже. Поне това сочат данните за последната година на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщава БТА.

За миналите пет години в КЗД са постъпили 58 жалби, засягащи проблема за половото равенство и по тях е образувано производство. Само за 2010 г. жалбите са 23, а броят на оплакващите се мъже расте.
Например, учител е съкратен неправомерно, като е споделил в жалбата до комисията, че в основата на проблема според него е феминизацията на учителската професия. Друг случай – след като е бил три дни в болнични за гледане на дете, мъж е трябвало да подпише съгласно наредба декларация, че няма друг незает член от семейството му, годен да гледа болната му дъщеря. Оказва се, че само бащите, гледали болните си деца, са принудени да попълват подобна декларация, но не и майките. По жалбата е образувана преписка срещу Министерския съвет и приетата от него Наредба за медицинска експертиза на работоспособността.
Ð’ същото време не липсват и “класически примери”. Оркестрантка в духов оркестър се оплаква в комисията от тормоз на работното място по признак пол. Тя била карана да носи чантите с партитурите на другите оркестранти – мъже, и да се грижи за хигиената в репетиционната зала и в сервизните помещения.


Подобни публикации