27

фев

ribbon

Студентите – с ваучери до 2020 г.

Държавата ще субсидира само материалната база на университетите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Към 2020 година държавата ще субсидира единствено материалната база на висшите училища. Сегашният фонд “Научни изследвания” трябва да прерасне в самостоятелно звено и онези университети, които искат да развиват наука, ще кандидатстват с проекти пред него. Ще бъде въведен принципът  “парите следват студента”, като той ще се осъществява практически чрез специални ваучери. Това заяви министър Сергей Игнатов при посещението си в Бургаския свободен университет.

“Като бивш ректор изпитвам тиха вътрешна завист на прекрасните условия, които предоставя този модерен университет.”, призна Игнатов пред любезните си домакини – ректорът на БСУ проф. д-р Васил Янков и неговите заместници. Според министъра Бургаският свободен университет е много напред не само като организация на учебната среда, която сама по себе си възпитава, но и като нов тип мениджмънт на висшето образование. Затова и по взаимно съгласие между министерството и висшето училище БСУ ще домакинства национална дискусия с участието на ректорите на ВУЗ, която да се фокусира новите, по-модерни подходи към управлението на университетите.

Министърът на образованието, младежта и науката се разписа в почетната книга на университета и обеща при възможност да откликне на поканата да присъства на тържествената абсолвентска промоция на 24 май, когато ще бъде отбелязан и 20-годишният юбилей на първото в България недържавно висше училище.


Подобни публикации