18

фев

ribbon

България дължи 7 млн. евро за Бургас-Александруполис

Публикувано в: България;
От: pointburgas

До 20 март България трябва да плати 7 млн. евро, които дължи за за петролопровода Бургас-Александруполис, съобщи вицепрезидентът на “Транснефт” Михаил Барков. Дългът е натрупан, след като миналата година българската страна не е внесла задължителните вноски по проекта и фактически е замразила участието си в него. Гърция също дължи 1.2 млн. евро.

На заседанието на акционерите, което се проведе в Рим, Гърция се е съгласила сама да покрие заплащането на ДДС по проекта, който е в размер на над 1 млн. евро. Ако до 1 май гърците не могат да погасят цялата сума, остатъкът ще бъде разпределен между тримата акционери.

“Ако българската страна не плати дълга си и не одобри оценката за въздействие върху околната среда, ще бъде взето решение компанията да мине в “спящ режим”, Ñ‚.е. ще остане един офис в Амстердам с 1 сътрудник”, обясни Барков. Той уточни, че на срещата българската страна се е държала позитивно и че лично той има усещането, че има подобряване на позицията на София.

Ð’ надзорния съвет на Trans-Balkan Pipeline са влезли трима нови членове: Иля Казенкин от “Транснефт”, Сергей Андросов от “Роснефт” и Петко Димитров.


Подобни публикации