28

фев

ribbon

Без свободно къмпингуване по морето?

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Забрана за разполагането на преместваеми обекти – търговски заведения, павилиони и т.н., по плажове, които не са концесионирани или наети, предвижда нов законопроект за устройството на черноморското крайбрежие. Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова съобщава Дневник.

От дефиницията на “преместваем обект” в законопроекта личи че забраната вероятно визира както масивните постройки, които се монтират и демонтират без използване на “мокри строителни процеси”, така и за обекти като туристическите палатки – “изпълнени от обемни елементи, които не са трайно свързани към терена и могат без разглобяване да се преместват”. От регионалното министерство вчера отказали да отговорят на въпроса на Дневник дали забраната касае и къмпингуването по незаетите от фирми плажове и отложиха коментарите си за днес, когато ще се състои дискусията за законопроекта.
В момента разпъването на палатки по неуредените плажове не е забранено със закон. Много от морските общини обаче – като Созопол, Несебър, Царево, Добрич, са забранили палаткуването извън определените места и по местните наредби то се наказва с глоби от няколкостотин до няколко хиляди лева.
Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.
Санкциите за граждани, които не спазват новите ограничения, ще са от 1000 до 10 000 лв., гласи още проектът.


Подобни публикации