28

фев

ribbon

Бургаската библиотека търси подкрепа за Немската болница

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

С призив на интернет- страницата си, Регионалната библиотека се обръща към бургазлии да подкрепят идеята Немската болница да стане библиотека. „Библиотеките – красиви, нестандартни и достъпни.Такива, каквито са по целия свят. Къде сме ние? Бургас е единственият голям град в България , който няма достоен дом на книгите. Най-старият културен институт в града е пръснат в четири приспособени сгради и се опитва да гони европейските практики с нови технологии,течащи покриви и неуютни помещения…”, се подчертава в призива.

Предложението трябва да се изпрати на media@burgas.bg. до края на месец март . От общината обясниха, че  Немската болница има здрава конструкция, но ще се наложи цялостна подмяна на съществуващи инсталации, изграждане на нови, ремонт на покрив, подмяна на дограми, благоустройство на дворното пространство, изграждане на достъпна среда. Нужна е много сериозна инвестиция, която тази година Община Бургас не може да си позволи. За да започне проектиране и да се фиксира точният размер на необходимата инвестиция, много важно е да се определи каква ще е новата функция на Немската болница.

Според плана на Бургас от 1910 г. въпросният имот, разположен между днешните улици “Средна гора”, “Кирил и Методий” и “Оборище”, е отреден за изграждане на училище и откупен от братя Хазърбасанови.

Документите показват, че през 30-те години на миналия век негов собственик е „Песталаци” АД – Германско училищно настоятелство. Масивната сграда е построена през 1935 г. като училище, което функционира до 1944 г. В края на Втората световна война тя е превърната в болница.

След 1989 г. имотът остава държавна собственост, но използването му по предназначение е преустановено. Сградите се рушат и се превръщат в обект на посегателства.


Подобни публикации