23

юни

ribbon

Александър Велики ни се оказа сват

Божидар Димитров: Очевидна е връзката между България и Александър Македонски

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Очевидна е връзката между Александър Македонски и българите. Това каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод излизането на новата му книга „Българите и Александър Македонски”, предаде Фокус.
По думите му e случайно съвпадението, че книгата излиза от печат точно сега, когато върви спорът във връзка с поставянето на паметниците на Александър Македонски в Скопие и на Филип Македонски в Битоля, тъй като тя е била писана доста дълъг период от време.

„Не настоявам, че съм казал абсолютната истина – просто подхвърлям тези аргументи на другите учени, да ги развият или да ме коригират” – каза Божидар Димитров.
„Известно е, че Александър Македонски при походите са на изток достига до държавата Бактрия. Тази държава е единствената, която му се е опълчила успешно, издържа на неговия първи удар, след това започват жестоки сражения и войни, в които бактрийците доста успешно не само му се противопоставят, но и громят александровата армия. Съвременната наука отъждествява бактрийците с една от древнобългарските държави под Хиндукуш. Известно е, че там има няколко български държави, една от които е Бактрия. Най-голямата, която в един момент обединява всички български държави, възникнали в планините на Хиндукуш.
Александър Македонски „се видял в чудо” (и това е отбелязано от много антични писатели) и намерил един чудесен начин да се разбере с бактрийците. Предложил и техният цар приел – 10 000 александрови воини да се оженят за бактрийски девойки, Ñ‚.е. – за български девойки. С течение на времето така се получил един нов народ.
Какво става с тези хора? Когато започват българските походи по времето на хан Аспарух и на хан Кубер, единият – по белградско-нишко-скопското направление, другият – към Плиска, Преслав и Тракия, много византийски писатели казват, че българите са използвали като аргумент за своите завоевателни походи това, че те се връщат да си върнат земята на дедите си. Т.е. – земите на Александър Македонски.
Съществуват четири византийски извора, които отбелязват тези аргументи на българите, на Аспарух и Кубер, особено – на Кубер, който наистина действа в днешна Вардарска и Егейска Македония. Това, което беше най-изумителното за мен, беше, че византийците са съгласни, че това наистина е така. Българите всъщност се връщат в праотеческата си земя по линия на воините на Александър Македонски”, подчерта Божидар Димитров.


Подобни публикации