24

юни

ribbon

“Буревестниците” отново в българското небе

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Световноизвестната демонстрационна ескадрила за висш пилотаж на американските военновъздушни сили “THUNDERBIRDS” (“Буревестниците”) пристигна в авиобаза Граф Игнатиево за предстоящото си авиошоу на 25 юни 2011 година, предаде БТА. Щатските асове са у нас в чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация.

Ескадрилата е създадена през 1953 година в авиобаза Люк, щата Аризона като “3600-на въздушна демонстрационна група”. Името “Буревестници” е взаимствано от индианската митология, в която гръмотевичната птица е символ на мощ и сила. Ð’ началото на въоръжение в групата са самолети F-84G Thuderjet, през 1956 година вече са с F-100C Super Sabre и ескадрилата става първата в света свръхзвукова група за въздушни демонстрации. С изтребител F-16 щатските асове летят от 1982 година.

Днес “Буревестниците” са част от 57-о крило на американските ВВС базирано в Нелис, Невада. Ð’ сегашния състав на групата има и една жена, която лети под номер 8 – капитан Кристин Хабърд. Командир на ескадрилата е подп. Кейс Кънингам, който има над 2 400 летателни часа, от които 160 са бойни полети. “Престоят” в ескадрилата е 2 години и в нея се влиза след определен брой летателни часове на изтребител.

Въздушните демонстрации включват над 40 елемента и фигури от висшия пилотаж. В България групата е за трети път. През 2007 година на авиобаза Граф Игнатиево атрактивните им изпълнения бяха наблюдавани от близо 7 000 зрители.


Подобни публикации