23

юни

ribbon

Висш служител на ЕК се включи в дискусия в БСУ

Кръглата маса се проведе в навечерието на голям научен форум във висшето училище

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

“Започвате много навреме тази дискусия. Защото има една тенденция към закъсняване  на визията за следващия седемгодишен програмен период на Европейския съюз. Говорим за 1 януари 2014 година, която дата всъщност никак не е далече.” С тези думи се обърна към участниците в днешната предконферетна среща в Бургаския свободен университет Чарлина Вичева, директор в Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия. Тя отговаря за седем европейски държави – Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Швеция и Финландия и е сред най-високопоставените служители в ЕК.

По думите й неслучайно на всички срещи на Европейската комисия със страните членки на ЕС по развитието на сега действащите програми, едно от основните послания е “Започвайте да се готвите за 2014 година!”

“Има едно измамно усещане, че тъй като правната рамка не е готова, бюджетната рамка не е готова можем да чакаме, да не бързаме. Но има много аналитична работа, която трябва да се свърши сега. Тя не зависи от това, какво ново европейско законодателство ще има, какви ще са новите регламенти.

Такава аналитична работа е да се замислим какъв тип програми искаме, на базата на опита, който имаме и един от основните избори, които трябва да се направят дали централизирано да се управляват програмите или да имаме децентрализация, т.е. регионализация на програмите, които вие всъщност искате да обсъдите днес.”, подчерта г-жа Вичева.

Дискусията в БСУ бе под мотото “Акценти във възможна (2014-2020 г.) Оперативна програма „Развитие на Югоизточен район за планиране”. Тя бе организирана от Центъра по икономически и управленски науки, по повод двадесетгодишния юбилей на висшето училище. В кръглата маса участваха преподаватели, представители на бизнеса, специалисти по европрограмите от община Бургас и Областна управа, представители на неправителствени организации.

Поканените участници имаха възможност да излагат проблеми и необходими решения, така, както те ги виждат като експерти, без да ангажират институции с мнението си.

Сред акцентите на форума бяха дефицитите на регионалното планиране в България за настоящия (2007-2013 г.) период, възможните нормативни проблеми при структурирането на отделни ОП по райони за планиране, възможните приоритетни оси в ОП, конкретно за ЮИРП и пр.

Дискусията се състоя в навечерието на най-големия научен форум на БСУ за тази година – конференция с международно участие на тема: „Взаимодействието теория – практика: ключови проблеми и решения”.


Подобни публикации