7

юни

ribbon

Автомати ще ни плащат за връщане на кенчета и бутилки

Публикувано в: България;
От: pointburgas

От септември у нас ще заработят пилотно машини за приемане срещу заплащане на стъклени и пластмасови бутилки и на консервни и други опаковки от хартия и метал. Това съобщиха от Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ), която реализира проекта, финансиран с 50 хил. лв. от Глобалния екологичен фонд в България.

Целта е хората да бъдат финансово стимулирани да разделят отпадъците от опаковки от битовата смет. Още не е окончателно решено срещу каква сума да се предават опаковките на автоматите, които със специален софтуер ще разпознават вида на отпадъка, предадената бройка и веднага ще дават монети на екологично настроените хора. Цената им ще е според изкупната цена на отпадъци и стойността на преработката му.
Засега се обсъжда стъклените и пластмасовите опаковки да се връщат срещу 1 ст. за бройка, а металните – за 2 или 3 стотинки. Хартиените ще е приемат без пари. Възможно е обаче и да се определят по-високи изкупни цени на опаковките.
Идеята не е толкова хората да печелят, колкото да имат минимален финансов стимул да не смесват всички свои отпадъци и системата да допълва сегашното безвъзмездно разделно събиране на сметта, обясниха от АРИ. Освен това гражданите ще могат да са сигурни, че като предадат опаковките си в такава машина, няма да има смесване на отпадъците. Първите автомати вероятно ще бъдат в столицата и в Димитровград.


Подобни публикации