28

мар

ribbon

“Пода” готов за новия орнитологически сезон

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Дружеството за защита на птиците възстанови 7- метровата кулата за наблюдение в защитена местност “Пода” край Бургас. През новия туристически сезон популярната дестинация за природен туризъм и наблюдение на редки видове птици, освен познатите две специализирани укрития, вече ще предлага на гостите от цяла Европа и света едно по-различно и удобно място за наблюдение на птици.

Кулата е възстановена на най-красивото място в защитената местност. От нея се разкрива красива гледка към Черно море, града, бившите утайници на нефтопреработващото предприятие , които през по-голямата част от годината те са предпочитано място за почивка от много видове птици, както и към единствената смесена чаплова колония в близост до голям и модерен град.
На ниските храсти в защитената територия гнездят заедно малка бяла чапла, сивата, нощната, гривеста и ръждивата чапли, както и бялата лопатарка, блестящият ибис и малкият корморан.
Високото съоръжение, предназначено за посетители, е само едно от подобренията в туристическата инфраструктура на защитена местност „Пода”, стопанисвана от Българско дружество за защита на птиците. Предстои да бъдат изградени два паркинга за автомобили и да се подобри пътят към защитената територия. Всичко това ще се случи в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” по програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БДЗП.

Снимка Драгомир Узунов


Подобни публикации